Valaistustratkaisujen valinta voi olla pelottava tehtävä – etenkin jos sillä alueella on vähän kokemusta. Etkö halua maksaa asennus- ja suunnittelupalvelusta? Kun asennat valaisimet itse, tulisi sinun tunteaa vähintään peruskäsitteet ja tekniset vivahteet. Tässä tapauksessa nykyaikaisia LED-valaisimia asentaa paitsi halvalla niin myös todella helposti.


Perustiedot ja niihin liittyvät vinkit:

•   

Kelvin. Tämä indikaattori on ominainen lamppujen lämpötilaan ja siihen liittyvissä valon sävyissä. Värisävyt ilmoitetaan Kelvineinä (K). Mitä alhaisempi Kelvinin arvo on, sitä „lämpimämpi“ on valon sävy – esimerkiksi 1600K on kuin auringonlasku ja esimerkiksi 5000K on „kylmä“ valkoinen. Värilämpötila voi olla verrattavissa kynttilän valloon (2000K), ilman varjoja „lämmin valkoinen“ (2800K), valokuvastudio (3200K), kirkas päivänvalo (4000K) ja sininen taivas (10000-15000K)


LED-valon värit vaihtelevat asennusalueen mukaan. On syytä tietää, että olohuoneessa voisi olla kodikas ja lämmin valaistus. Kylmä valkoinen tai sinertävä valo sopii altaiden, työhuoneiden tai vastaavien tilojen valaisemiseen.

•  

IP. Tämä indikaattori näyttää sähkölaitteen ja pienten osien pölyn ja vedenpitävyyden.  Ensimmäisen numeron takana lyhenne joka näyttää pölynkestävyyden, toinen numero näyttää kosteuden suojausluokan. 0 on laite, jolla on alhaisin suojaus. Pölynkestävät tuotteet alkavat numerosta 6 (sis.). Suurin vedenpitävyysarvo on 8. Jos LED-valaistuksen suojaustaso on IP68, valaisin on täysin pölyn- ja vedenpitävä.

•    

IK. Tämä suojausluokka osoittaa vastustuskykyä ulkoisille mekaanisille voimille. IK-osoitin näyttää mahdollisimman suuren mahdollisen ulkoisen iskun, jota valaisin voi kestää. Energia mitataan jouleina (merkitty J: llä). Herkät valaisimet altistuvat sekä epämuodostumille että murtumille.

Valittaesassi valaisinta olohuoneeseesi, korkeat  IP- tai IK-luokat eivät ole tärkeitä, mutta silti tärkeää tietoa. Näitä numeroita on katsottava erityisesti silloin, jos haluat valaisimen esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai saunaasi.

•   

Jännite. LED-valonlähteiden pitäisi vastata nykyisen lähteen tyyppiä. Virtaa on kahta tyyppiä: AC (AC) ja DC (DC). Asuintiloissa käytetään tyypillisesti 230 V AC. Jotkut LED-tuotteet voivat myös tukea AC / DC-tilaa: sen avulla voit vaihtaa eri jännitteiden välillä.

Värintoistoindeksit Ra (tai CRI) kuvaavat värien laatua. Mitä korkeammat nämä parameetrit ovat, sitä tarkemmin ja selkeästi valittu väri tulee esille. Tämän indikaattorin mukaan huoneen valaistuksen valitseminen on helpompaa ja valaistus itsessään on tehokkaampi.

LED. Nykyään on mahdollista valita hehkulamppujen, loistelamppujen tai LEDien välillä. Viimeksi mainittujen tärkeimmät edut ovat energiankulutuksen vähyys, pidempi käyttöikä ja kestävyys. Nämä valaisimet saavuttavat välittömästi suurimman valon ja niiden käyttäminen usein ei vaikuta niiden pitkään elinikään.  

LED-valot voidaan valita eri virtalähteistä: RC, CCD ja IC. Tutkimukset osoittavat, että LED-valot toimivat parhaiten CCD ja IC, koska niissä ei ole vilkkuvia LED-valoja.


Lumen. Tämän indikaattorin huomioiminen on yksi huoneen valaistuksen prioriteeteista. Lumen (lm) näyttää valon määrän, jonka valonlähde voi luoda. Mitä suurempi arvo on, sitä enemmän valoa lamppu tuottaa. Tämä indikaattori ilmaisee lampun valonvoimakkuutta.

Vaikka valaisimien suunnittelu on myös tärkeä osa kokonaisuutta, on tärkeää ymmärtää ensinnäkin, mitkä tekijät vaikuttavat niiden suorituskykyyn. Teknisten ominaisuuksien ansiosta on mahdollista valita hyviä, tehokkaita, mutta haluttaessa ylellisiä valaisimia. Päätavoitteena on luoda hyvin harkittu ja toimiva valaistusratkaisu. Jos sinulla on lisäkysymyksiä, lähetä se asiantuntijoillemme - he auttavat sinua löytämään sopivimmat valaisimet tiloihinne.